Modtagelse af nye børn

Modtagelse af børn i vuggestuen

 

Når børn skifter fra den ene sammenhæng til en anden, er det et farvel til noget trygt og rart, og goddag til noget nyt og spændende, men også goddag til usikkerhed, og utryghed. Især for vuggestuebørn og forældre er det utrygt, første gang forældrene forlader deres børn, og første gang barnet er i institution.

Ud over det nye og usikkerheden for børnene, er opstart i vuggestue også særlig svær for forældrene, vi kender alle historierne og de fleste forældre kender følelsen, den ubehagelige knugen i maven, tårerene trillende ned af kinderne, på vej på arbejde efter at have afleveret sit grædende barn i institution. Men sådan behøver det ikke at altid at være.

 

Derfor er det vigtigt at vi gør os tanker om hvordan vi hjælper børn og familier bedst i denne overgang.

 

Når forældrene får pladsen kontakter I os. Sammen aftaler vi et møde inden opstart. Her kan forældre igen se institutionen sammen med barnet, hilse på personalet, blive introduceret til vores erfaringer med den gode modtagelse. Vi finder i dialog den rette modtagelse og opstart for jer, lige gyldig hvad vi planlægger, er det vigtigste hvad viser barnet os. Og det betyder at hvis barnet viser os noget andet, så finpudser vi vores aftale, således barnet bliver set og hørt i modtagelsen.

I introduceres i opstart til vores forventninger til jer, vores dagligdag og pædagogik, og i kan introducere jer og barnet for os.

I får diverse papirer med hjem til underskrivning, og til log ind på hjemmesiden, og en opgave om at finde billeder frem som barnet kan have i vuggestuen, et af barnet, et af jer forældre, evt. søskende og bedsteforældre.

Her efter aftaler vi dag og tid. I kan inden i starter læse om måltider, søvnpolitik, dagligdagen. Pædagogiske projekter og andre spændende ting. Det er mange informationer, så det er vigtigt i også får læst på hjemmesiden inden i starter, og jævnligt efterfølgende. På hjemmesiden vil i også kunne finde kalender med begivenheder, nyhedsbreve, billeder og skriv om dagligdagen.

Vi bruger også de første dage på at lære hinanden bedre at kende, langsomt komme tættere på barnet, og jer,

Samtidig bruges de første dage i er her med barnet også til, at spørge ind til barnets første år. Hvordan har fødslen været, barslen, hvordan sover barnet om natten, hvor mange gange sover barnet middagslur og er der evt. særlige rutiner, der er gode at overtage i forhold til søvn, familieforhold mm. Det samme har i mulighed for i forhold til os, og vores pædagogiske

praksis. Vi skal sammen bygge en bro mellem barnets to verdener, en bro som er ekstremt vigtig for barnet, sammenhæng mellem hjem og vuggestue gør barnet mere trygt, og er fundamental for dannelse af de gode relationer.

På tredje dagen kan i måske gå en halv time, (være tæt på) og herefter kan vi langsomt forlænge, vi anbefaler i afsætter ca. 14 dage, og herefter en periode med korte dage (eks.9-15)

Der vil være en primær voksen til at modtage barnet i starten, og vigtigt modtagelsen aftales så det passer med dennes mødetider, så barnet mødes af samme voksen i opstartsfasen.

Men de andre på stuen vil også hurtig byde sig til, begynde i det små at danne relationer, dette er ekstremt vigtigt så vi er flere barnet er trygt ved.

Hvis du forlader et grædende barn, så husk, reaktion er helt normalt, og bevar troen på vi kan trøste dit barn, barnet mærker med det samme jeres usikkerhed, så hold fast i jeres farvel, kom afsted, og så ring endelig ned til os hvis du er bekymret, vi sender som oftest en sms med billede af et gladere barn, hvis muligheden og tiden tillader det.

 

 

En god modtagelse kræver voksne med empati og kærlighed til børn.

 

  • Besøg vuggestuen inden, lær huset og personalet at ”kende” / opstart relationerne, (en god fornemmelse/ relation er fundamental for en god start)(kom gerne på besøg / ned og lege hos os et par gange i barslen, når du alligevel har besluttet barnet skal gå hos os, det vil herefter være endnu nemmere for jer og barnet at starte).

 

  • Klæd personalet på, Liste med nødvendige og gode informationer (fortæl personalet alt det du skønner vigtigt, hellere for meget end for lidt)

 

  • Korte dage, Sæt tid af / ca.14 dage  (børn bliver tryggere af små gode oplevelser, end lange Hårde).

 

  • Tag det roligt derhjemme i den første tid, ikke for mange arrangementet, (barnet vil være træt, grundet de mange nye indtryk og vaner).

 

  • Tryghed og rutiner hjemmefra, sovetid, madvaner, bamser sut, nusse klude mm. (fortæl personalet om barnets vaner og rutiner)
  •  
  • Sig altid farvel, vær tydelig og klar, sig til os når du er klar til afsked, barnet må hellere reagere end blive forskrækket når du er væk, selvom det kan være svært at rumme.

 

  • Samtaler / kommunikation, (vær i tæt kontakt med personalet hele tiden, sig hvis du undre dig, eller bekymre dig, så kan vi klare næsten alt, vi holder automatisk samtaler om barnets trivsel og udvikling efter 3 mdr).

Vi glæder os til at møde jer, og lære jer at kende.